Udvarhelyszéki Perpatvar: vita-képzés és -verseny sorozat

A Székelyudvarhelyi Ifjúsági Alakulat és az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács rendezvénye egyben vitafórum és képzéssorozat is volt, mely azt a célt szolgálta, hogy hagyományt teremtsen az ötletek, eszmék és gondolatok ütköztetésének. A kezdeményezés lehetőséget ad ugyanis arra, hogy vitakultúrát építsen ki az erdélyi magyar középiskolások körében.

Az esemény Székelyudvarhelyen zajlott, december 18–19. között, ahová Erdély minden pontjáról érkeztek középiskolás diákok. A Perpatvar elődöntőire összesen 10 csapat jutott be és mérte össze tudását, amelyet egy előzetes képzéssorozat során szerzett.

Az elődöntők első vitájánál a Karfiológusok csapata és a Vitá Fortis csapata találkozott, ezt követően a második vitán az Azért és a Take de Bait csapata vitáztak az adott tételmondatokon. A két elődöntő nyerteseiből került ki tehát a két döntős csapat.

A diákok lelkesedését és a rendezvény sikerességét elnézve mindezt jövőre is meg kell szerveznünk” – értékelte az eredményt Tornai Szilárd vitaoktató, az Erdélyi Perpatvar koordinátora.

Örültek a lehetőségnek, hogy ilyen alternatív képességeket is elsajátíthatnak: a vitakultúra mellett számos közéleti témába is mélyebb ismeretet szereztek. Öröm volt látni az érdeklődésüket, és hogy a járványhelyzet adta nehézségek ellenére 100 százalékban teljesítettek. Nagyon büszke vagyok rájuk, mindenik csapat rendkívül jól teljesített!” – összegezte.

“A MIÉRT számára fontos küldetés, hogy a fiatalok megtanuljanak érdemben vitázni. Sokszor tapasztaltuk azt, hogy a saját szervezetünkből, de még az RMDSZ szintjén is hiányzik az érvelésre alapuló vitakultúra. A mi szerepünk többek között az is, hogy a következő generáció útjait a saját hibáink tapasztalatai szerint igazgassuk. A vitafórum tehát nagyon jó lehetőség arra, hogy fejlődjenek, tanuljanak és valamiképp bevonjuk őket a közéleti kérdésekbe” – mondta el Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke.

A rendezvény támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT.

Akár ez is tetszhet