Siculus fesztivál

A Siculus fesztivál és Tehetségkutató története visszahúzódik egészen a 1970-es évekbe. Évtizedes kihagyásokkal Erdély egyik legnagyobb múltú zenei vetélkedője még ma is nagy népszerűségnek örvend.

A 2019-es Siculus fesztivál szeptember 6.-8. között került megszervezésre Székelyudvarhelyen, a Márton Áron Téren.

A rendezvényre 22 együttes regisztrált, melyből 15 került be a versenyzők közé az ezelőtti válogató alapján. Nem csak zenés rendezvényekkel szórakoztatták a látogatókat, hanem különböző előadások kerültek megszervezésre és különböző tematikájú sátrak voltak kialakítva, mint például az UIET Chill Zone és gyereksátor.

Szeptember 6.-án, pénteken ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét a fesztivál. Az este a Nemidevalók slam poetry műsorával folytatódott, amit azután a 4S Street, a 2018-as év nyertesei zártak.  

Szeptember 7.-én, szombaton Vigh Beáta ügyvédnő előadásával kezdődött a nap, aki a szerzői jogok és a névbejegyzésről beszélt. Ezt követően Sarányi István Garabonciások könyvbemutató következett, Zilahi Csaba közreműködésével. Ezalatt archív felvételek vetítésére került sor a Városi Könyvtárban. Délután újabb 5 versenyző zenekar fitogtatta tehetségét. Az estét az Ego Sum és a Knock Out zárta.

Szeptember 8.-án, vasárnap Dénes Adél avatta be a kíváncsiskodókat a zenekarok menedzseléséről. Végül, de nem utolsó sorban a hátralevő 5 versenyző zenekar lépett színpadra. Az eredményhirdetés után az Anna and The Barbies együttes zárta a fesztivált.

Az érdeklődők száma alapján bebizonyosodott, hogy olyan hiánypótló rendezvénynek adtak teret, amely a jelen pillanatban külföldi rendezvényekre kényszerült zenészek számára otthon teremti meg a seregszemlét, a bemutatkozás és elismerés lehetőségét.

Akár ez is tetszhet