III. Önkéntes Börze

A projektünk az önkéntességet népszerüsítő megmozdulás volt, mely által sor került önkéntes lehetőségek bemutatása és kapcsolatteremtésre az udvarhelyszéki szervezetek és fiatalok között.

Célunk a fiatalok érdeklődésének felkeltése volt, hogy érezzék az önkéntesség fontosságát és a pozitív velejáróit. Önkéntesség által a fiatalok kipróbálhatják magukat több területen, megtapasztalhatnak új dolgokat, hogy milyen csapatban dolgozni, és ezzel saját magukat is jobban megismerik. Új készségeket sajátíthatnak el, új embereket ismerhetnek meg. Az önkéntességnek köszönhetően kapuk nyílhatnak ki előttük, ami az egész életüket végigkíséri, és befolyásolja. Pályaválasztásban is segítség lehet, mivel idővel rájönnek, hogy mi is az a munka amit ők igazán szenvedéllyel tudnak végezni. Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok megismerjék a környékbeli önkéntes lehetőségeket, szervezeteket és tevékenységeiket. A rendezvény által utánpótlást is biztosítunk udvarhelyszék szervezeteinek.

Rendezvényünk első körben egy online, facebook kampánnyal indult, ahol animációk, fotók és picmessek segítségével mutattuk be az önkéntesség pozitív hatását úgy a környezetre, mint a személyre. Ezután került megszervezésre október 12-én, a “III. Önkéntes börze” rendezvény, ahol 5 udvarhelyszéki egyesület, alapítvány, ifi megmozdulás vett részt: a Harghita Business Center, a Civitas Alapítvány, az Erdélyi Ifjúsági Egyesület, az Orbán Alapítvány, illetve az UIET. Ők lehetőséget kaptak bemutatni szervezetüket, tevékenységüket, mindennapjaikat, rendezvényeiket és természetesen az önkéntes lehetőségeiket. Ez a találkozás lehetőséget nyújtott a szervezet és célcsoport közti személyes kommunikációra, tapasztalat- és véleménycserére, illetve az érdeklődők kérdéseikre is választ kaphattak. Ezt követően az érdeklődő fiatalok önkéntesnek jelentkeztek a hozzájuk legközelebb álló szervezethez. A civil szervezetek részéről pozitívak voltak a visszajelzések, elmondásuk alapján több fiatal is érdeklődést mutatott az önkéntesség iránt. Munkájuk során nagy szükség van a fiatalok lendületére, energiájára, valamint arra, hogy besegítsenek a tevékenységeikbe. 

Ez a találkozás lehetőséget nyújtott a szervezet és célcsoport közti személyes kommunikációra, tapasztalat- és véleménycserére. Projektünknek az összes udvarhelyszéki középiskolás és fiatal a közvetlen haszonélvezője volt a népszerűsítési kampány által. Az önkéntes börzére ellátogatott diákokból, több is csatlakozott valamely szervezethez, mint önkéntes. Sajátos célkitűzésünk volt, hogy az udvarhelyszéki fiatalok aktív közösségi életben vegyenek részt, bekapcsolódva  az udvarhelyszéki civil szervezetek tevékenységeibe, és úgy gondoljuk, hogy ezt sikerült megvalósítanunk a projekt által.

A rendezvény támogatója Székelyudvarhely Megyei Jogú Polgármesteri Hivatala.

Akár ez is tetszhet