UIET Perpatvar Vitaklub

Az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács útjára indította a Perpatvar nevű vitaklubját, melyre középiskolás csapatokat vagy egyének jelentkezését várták. A program a brit parlamenti vitára épült, mely nem csak az akadémiai vita technikáinak elsajátításában segített, de egy vitaversenyt is kialakított a jelentkező csapatok között.

A három hónapig tartó disputa célja az volt, hogy a résztvevő fiatalok hagyományt teremtsenek az ötletek, eszmék és gondolatok ütköztetésével Udvarhelyszéken (is). A kiválasztott 6 darab 4 fős csapat a projekt kezdetén egy háromnapos képzésen vettek részt április 5 és 7 között, amely alatt megismerkedtek a vita alapjaival. Ezen a hétvégén a diákoknak bemutatták az e-learning csomagot is, melyek segítségével felkészülhettek a további vitákra. Ez egy második, délutáni képzéssel egészült ki április 16-án, amely alatt egy meghívott előadó a vita akadémiai vonatkozásával ismertette meg a diákokat.

 

A következő lépésben elindult a verseny, ami összesen 5 fordulóból állt (máj 9, 16, 23 és 30.). A fordulók előtt egy héttel a vitázók megkapták az e-learning csomagot, a viták során pedig meghatározott szabályrendszer alapján pontokat szerezhettek. A negyedik vita után sor került még egy rövidebb képzésre és versenyre, amely során kiválasztódott a négy legjobb csapat, akik részt vettek a június 12-ei döntőben.

A hiánycikknek számító kezdeményezés tétje és nyereménye különböző magyarországi Vitaversenyeken való részvétel volt, valamint egyéb továbbtanulási lehetőségek biztosítása a kiemelkedő csapatoknak.

A legjobb két csapat a Relevants-RVS és a Kétfejű Medvepárt-KMP volt. Ők harcoltak az utolsó vitán a dobogós helyért, ahol pattanásig feszült a hangulat.

A színes szakmai zsűriben Lukács Katalin-ügyvédnő, Magyari Tekla-kommunikációs szakember, Olteán Csongor-MIÉRT elnök, Tornai Szilárd-a vitaklub programfelelőse bírálta a fiatalokat.

A zsűri és a résztvevők szavazatai alapján az első helyet az RVS csapata érdemelte ki.

Akár ez is tetszhet