II. Föld Napja Most!

Idén második alkalommal rendezte meg az UIET a Föld Napja Most! nevű rendezvényt. A rendezvény fő célja az alternatív lehetőségek bemutatása, a környezetvédelem népszerűsítése volt idén is.

Kedden az arra járok már láthatták az előkészületeket, ahogy lelkes önkéntesek hol szalmabálákat pakoltak, hol tujákat rendezgettek. Szerdán egy rádióadás után (itt visszahallgatható: https://bit.ly/2G7OnGf) volt a hivatalos megnyitó, majd csütörtökön már reggeltől egész késő délutánig volt megtekinthető a kiállítás.

A belépésnél a résztvevők először elektromos biciklivel találkoztak és akár próbálhattak ki, majd tovább haladva a gyepszőnyeg mellett elektromos rollert illetve scootert. A következő látványelem egy teljesen elektromos Renault Zoe autó volt, majd a tujákat megkerülve egy napelemet is láthattak az arrajárók. Az utolsó előtti látnivaló a szelektív gyűjtéses sátor volt, ahol színes paneleken láthatták felfüggesztve, hogy melyik hulladék melyik szelektív kukába jár. Utolsó megálló egy zöld sátor volt növényekkel tele. A kiállítás teljes területén infótáblák segítették a tudás gazdagítását. 

Pénteken volt az esemény egyik csúcspontja, előadások várták az arra járókat. Az első előadás során Oltean Csongorral beszélgettünk arról, hogy mit jelent a fiataloknak egy környezetbarát közösség, ezt követte Kiss Péter Alkalmazott számítástechnika: Vízkészleteink hatékony felhasználása című előadása, majd a Let’s do it Romania tevékenységét mutatta be Csergő Ottó. A komposztálás fontosságáról beszélt Topai Róbert és végül de nem utolsó sorban a Hulladékcsökkentő hétköznapokról tartott előadást Elekes István. 

 

A második csúcspont ami egyben a lezárása is volt az idei rendezvénynek az a vasárnapi szemétszedés. Reggel 10-kor lelkesen gyülekeztek a segíteni akarók a Márton Áron téren és onnan közösen tisztították meg a város különböző pontjait. 

A Márton Áron tér ténylegesen zöldbe borult, hála az Édenkert kertészetnek, napelem kiállítására lehetőséget nyújtott a Melinda Instal, akik idén kiemelt támogatói voltak a rendezvénynek. A másik kiemelt támogató az RDE Harghita egy sátor alatt szemléltette a szelektív hulladékgyűjtést tényleges hulladékokkal, a Kerobike elektromos bicikliket, illetve a Hungary Solar elektromos rollereket állított ki illetve bocsájtott kipróbálásra az érdeklődőknek illetve az Autogroup Simó állított ki egy teljesen elektromos autót. Végül, de nem utolsó sorban köszönjük a Székelyudvarhelyi Önkormányzatnak illetve a Maxoll SRL.-nek is a támogatást. 

Akár ez is tetszhet